matematykaszkolna.pl
koło kubaa: rysunekNa koło o promieniu R nawinięty został sznur na końcu którego zawieszono ciężar Q . Ruch tego ciężaru odbywa się według rówaninia x=10t3 Oblicz prędkość kątową, przyśpieszenie kątowe, oraz całkowite przyspieszenie punktów położonych na obwodzie. No więc zielony kwadrat to cięzar Q, odległośc X od ciężaru do koła, no a ta strzałka to kierunek obrotu. Nie mam pojęcia jak to ugryźć, przeszukane podręczniki i nic , żadnego podobnego nie znalazłem ,żeby rozwiązać. Dlatego fajnie jeśli ktoś by mógł mi to wytłumaczyć na przyszłość Dzięki!
12 cze 00:07
Adamm: x=10t3 v=30t2
 30t2 
ω=

R 
 60t 
ε=

R 
przyspieszenie całkowite, czyli suma (wektorowa) przyspieszenia dośrodkowego oraz stycznego
 v2 900t4 
ad=

=

R R 
as=60t ac=as2+ad2=810000t8/R2+3600t2 nie jestem fizykiem, więc może to jest źle
12 cze 00:36
: jest to standardowe zadanie z bryły sztywnej, rozwiązane w każdym podreczniku, zbiorze zadań itp. począwszy od liceum , profil mat−fiz
 d2x 
a=

= 60t
 dt2 
v = Rω a = Rε
12 cze 08:31
'Leszek: kolego kubaa , kto dał Ci takie zadania z błedem merytorycznym. Mianowicie jeżeli zawieszono ciężarek Q to gdy nie ma oporów ruchu to ruch ciężarka jest jednostajnie przyspieszony i x = 10t2 , jeżeli są opory ruchu ( tarcie , opór powietrza) to ruch jest jednostajnie przyspieszony lub jednostajny. Aby równanie ruchu było x = 10t3 to na klocek w dół powinna jeszcze działać siła zależna od czasu , a tego w zadaniu nie ma ? Treść zadania jest niewłaściwie napisana ! Rozwiązywanie zadań z fizyki to nie jest zlepek wzorów , tylko rozwiązywanie realnych problemów !
12 cze 11:03
: w zadaniu zapewne uwzględniono ciężar odwijanego sznura
12 cze 11:47
'Leszek: chyba ,że tak i jeszcze zmienną siłę naprężenia sznura ? wówczas ruch obrotowy koła może być z ε = k t
12 cze 12:04
'Leszek: Mam w dalszym ciagu watpliwosci do tresci zadania ,poniewaz przyspieszenie opadajacego ciezarka a = 60 t , to po uplywie skonczonego czasu t przyspieszenie a > g , cos tu nie gra , chyba ze dziala jakas sila zewnetrzna , ale o tym nie ma nic w tresci zadania ?
13 cze 21:07