koło
kubaa:

Na koło o promieniu R nawinięty został sznur na końcu którego zawieszono ciężar Q . Ruch tego
ciężaru odbywa się według rówaninia
x=10t
3
Oblicz prędkość kątową, przyśpieszenie kątowe, oraz całkowite przyspieszenie punktów położonych
na obwodzie.
No więc zielony kwadrat to cięzar Q, odległośc X od ciężaru do koła, no a ta strzałka to
kierunek obrotu.
Nie mam pojęcia jak to ugryźć, przeszukane podręczniki i nic , żadnego podobnego nie znalazłem
,żeby rozwiązać.
Dlatego fajnie jeśli ktoś by mógł mi to wytłumaczyć na przyszłość

Dzięki!
12 cze 00:07
Adamm: x=10t
3
v=30t
2
przyspieszenie całkowite, czyli suma (wektorowa) przyspieszenia dośrodkowego oraz stycznego
a
s=60t
a
c=
√as2+ad2=
√810000t8/R2+3600t2
nie jestem fizykiem, więc może to jest źle
12 cze 00:36
: jest to standardowe zadanie z bryły sztywnej, rozwiązane w każdym podreczniku, zbiorze zadań
itp. począwszy od liceum , profil mat−fiz
v = Rω
a = Rε
12 cze 08:31
'Leszek: kolego kubaa , kto dał Ci takie zadania z błedem merytorycznym.
Mianowicie jeżeli zawieszono ciężarek Q to gdy nie ma oporów ruchu to ruch
ciężarka jest jednostajnie przyspieszony i x = 10t2 , jeżeli są opory ruchu
( tarcie , opór powietrza) to ruch jest jednostajnie przyspieszony lub jednostajny.
Aby równanie ruchu było x = 10t3 to na klocek w dół powinna jeszcze
działać siła zależna od czasu , a tego w zadaniu nie ma ?
Treść zadania jest niewłaściwie napisana !
Rozwiązywanie zadań z fizyki to nie jest zlepek wzorów , tylko rozwiązywanie
realnych problemów !
12 cze 11:03
: w zadaniu zapewne uwzględniono ciężar odwijanego sznura
12 cze 11:47
'Leszek: chyba ,że tak i jeszcze zmienną siłę naprężenia sznura ?
wówczas ruch obrotowy koła może być z ε = k t
12 cze 12:04
'Leszek: Mam w dalszym ciagu watpliwosci do tresci zadania ,poniewaz przyspieszenie
opadajacego ciezarka a = 60 t , to po uplywie skonczonego czasu t przyspieszenie
a > g , cos tu nie gra , chyba ze dziala jakas sila zewnetrzna , ale o tym
nie ma nic w tresci zadania ?
13 cze 21:07