asd
olekturbo: 9. Wyznazyć równanie prostej przechodzącej przez punkt A(2, −1, 1) i równoległej do płaszzyzn
x+2y−z = 0 i 2x−y+z = 0.
11 cze 23:54
olekturbo: Znaleźć rzut ortogonalny punktu A(3, −2, 4) na płaszzyznę 5x + 3y − 7z + 1 = 0.
11 cze 23:54
olekturbo: i mam pytanie czy KerT to jest to samo co NA a ImT to CA?
11 cze 23:55
Adamm: wektory prostopadłe do płaszczyzn to: u=[1;2;−1] oraz v=[2;−1;1]
uxv = | i j k | = i−3j−5k=[1;−3;−5]
| 1 2 −1 |
| 2 −1 1 |
zatem równanie prostej: r(t)=[1;−3;−5]*t+[2;−1;1] gdzie r to funkcja wektorowa
11 cze 23:59
Adamm: w postaci parametrycznej
x=t+2
y=−3t−1
z=−5t+1
12 cze 00:01
Adamm: wektor prostopadły do płaszczyzny: [5;3;−7]
prosta przechodząca przez A, prostopadła do 5x+3y−7z+1=0
r(t)=[5;3;−7]*t+[2;−1;1]
lub w postaci parametrycznej
x=5t+2, y=3t−1, z=−7t+1
podstawiamy do równania płaszczyzny
5*(5t+2)+3*(3t−1)−7*(−7t+1)+1=0
t=−1/83
x=161/83, y=−86/83, z=90/83
czyli szukany punkt to (161/83; −86/83; 90/83)
12 cze 00:09
olekturbo: dziekuje
12 cze 02:28
Adamm:
12 cze 02:35
Adamm: no tak, zły punkt obrałem
wziąłem A z poprzedniego zadania, zamiast (3;−2;4)
r(t)=[5;3;−7]*t+[3;−2;4]
x=5t+3, y=3t−2, z=−7t+4
5*(5t+3)+3*(3t−2)−7*(−7t+4)+1=0
t=18/83
(339/83; −112/83; 206/83)
12 cze 02:49