PLANIMETRIA
nahh:

W kole o środku O poprowadzono cięciwę AB. Punkt P dzieli te cieciwe na odcinki o długościac 5
i 3, jak na rysunku obok. Odcinek OP ma długość 7. Oblicz promień koła i pole wycinka koła
wyznaczonego przez kąt AOB.
11 cze 23:14
Milo: Niech kąt APO=α
Wówczas ką BPO=180−α
|AO|=|BO|=r
Z twierdzenia cosinusów:
5
2+7
2−2*5*7*cosα=r
2
3
2+7
2+2*3*7*cosα=r
2 (bo cos(180−α)=−cosα)
74−70cosα=r
2
| | 2 | | 70 | |
96 |
| + 70cosα = |
| r2 |
| | 3 | | 42 | |
Po dodaniu stronami:
| | 2 | | 112 | | 42 | |
170 |
| = |
| r2 /* |
| |
| | 3 | | 42 | | 112 | |
r
2=64
r=8
Sprawdź obliczenia, mogłem się gdzieś pomylić
11 cze 23:28
Janek191:
r
2 = 49 + 25 − 2*7*5 cos α = 74 − 70 cos α
r
2 = 49 + 9 − 2*7*3 cos (180
o − α) = 58 + 42 cos α
więc
74 − 70 cos α = 58 + 42 cos α
112 cos α = 16
oraz
r = 8
====
Kąt środkowy β = 60
o
więc
11 cze 23:29