kombinatoryka, kombinacja
Karolcia : Mam problem z zadaniem:
Jest 5 rodzajów cukierków, ile różnych 12 element−owych paczek można z nich stworzyć?
Proszę o pomoc w rozwiązaniu i wyjaśnienie, wydaje mi się że będzie tu kombinacja w której k=5
i n=12.
Ale nie jestem pewna
11 cze 23:11
Adamm: czy w każdej paczce mamy do wyboru tylko jeden rodzaj cukierków?
11 cze 23:19
Adamm: źle przeczytałem/zrozumiałem polecenie
x1+x2+x3+x4+x5=12
ilość sposobów to rozwiązania tego równania w liczbach całkowitych ≥0
11 cze 23:24
Karolcia : ja to rozumiem tak że mamy nieograniczoną liczbę 5 rodzajów cukierków, z których mamy stworzyć
wszystkie
możliwe paczki złożone z 12 cukierków
12 cze 09:47
Jerzy:
Masz napisane wyraźnie: "różnych,12 − elementowych paczek' , czyli każda paczka
zawiera 12 cukierków, w różnej konfiguracji smakowej.
12 cze 09:51
Karolcia : No dokładnie, to ile ich będzie?
12 cze 10:24
12 cze 10:25
Karolcia : Przecież to wychodzi 0,5096...
12 cze 10:28
kochanus_niepospolitus:
co?
12 cze 10:29
kochanus_niepospolitus:
fakt
12 cze 10:29
Jerzy:
Ja bym to widział tak ( kombibacje z powtórzeniami) :
12 cze 10:30
Karolcia : Dobra, mam podobnie jak Ty Jerzy, ale dlaczego 16 to wiem, ale 11?
12 cze 10:32
12 cze 10:33
kochanus_niepospolitus:
Bo się Jerzy pierdyknął przy pisaniu wzoru
12 cze 10:34
Jerzy:
Tak, powinno być 12 , a nie 12 − 1.
12 cze 10:34
Karolcia : Aaaa pomyliłam sobie k z n, teraz już wiem jak to działa, dzięki
12 cze 10:36
Karolcia : Wolałam się upewnić po prostu
12 cze 10:37