wyrażenia wymierne
delfia:
plis potrzebne do poprawy na 2
11 cze 22:57
Janek191:
Założenia i pomnóż na krzyż
11 cze 23:33
Janek191:
x ≠ − 2 i x ≠ 2
(x − 3)*(x
2 − 4) = (x + 2)*(10 −3 x − x
2)
x
3 − 4 x − 3 x
2 + 12 = 10 x −3 x
2 − x
3 + 20 − 6 x −2 x
2
−3 x
2 − 4 x + 12 = − 5 x
2 + 4 x + 20
2 x
2 − 8 x − 8 = 0 / : 2
x
2 − 4 x − 4 = 0
Δ = 16 − 4*1*(−4) = 16 + 16 = 16*2
√Δ = 4
√2
| | 4 − 4√2 | |
x = |
| = 2 − 2√2 lub x = 2 + 2√2 |
| | 2 | |
=========================================
11 cze 23:38
delfia: ja w książce mam wynik −1
11 cze 23:49
Eta:
x≠2, x≠ −2
(x−3)(x−2)=10−3x−x2
2x2−2x−4=0 ⇒x2−x−2=0 ⇒(x−2)(x+1)=0 ⇒ x= −1 bo x−2≠0
11 cze 23:53