Matematyka dyskretna zbiory
Reev: Dany jest zbiór {333,334,...,894}. Ile w tym zbiorze jest liczb niepodzielnych przez 3 lub 6 i
podzielnych przez 5?
Sytuację odwrotną ( tzn. gdybym szukał liczb podzielnych przez 3 lub 6 i niepodzielnych przez
5) potrafię rozwiązać.
Oznaczam:
A − liczby niepodzielne przez 3
B − liczby niepodzielne przez 6
C − liczby niepodzielne przez 5
i staram się doprowadzić do najprostszej postaci wyrażenie |(A∪B)∩C|. Działa w sytuacji
odwrotnej, natomiast w tym przypadku nie umiem policzyć np. |A∩C'| tzn. nie wiem jakie dać
liczby do mianownika ułamka aby policzyć podłogę.
11 cze 22:19
Pytający:
| | 890−335 | | 885−345 | |
|A∩C'|=|C'|−|A'∩C'|=( |
| +1)−( |
| +1)=112−37=75 |
| | 5 | | 15 | |
11 cze 23:06