Kwadratowa
5-latek:

Polowa obwodu trojkata prostokatnego jest rowna p
Srodkowa przeciwpeostokatnej jest rowma m
Oblicz przyprostokatne i podaj warunki rozwiazywalnosci zadania
Moge zapisac ukalad rownan
{a
2+b
2= 4m
2
{a+b+2m= 2p
| | 1 | |
i zalozenie a>0 ,b>0 i m∊(0, |
| p) |
| | 2 | |
jak liczyc dalej ?
11 cze 21:26
Adamm: nierówność trójkąta musi być spełniona
11 cze 21:34
5-latek: Z drugiego rownania wylicze b
b= 2p−2m−a = 2(p−m)−a
Wstawaim do pierwszsego rownania
a2+[(2(p−m)−a]2=4m 2
a2+a2+4am−4ap+4m2−8m+4p2= 4m2
2a2+4am−4ap−8m+4p2=0
Zapisze to tak
2a2+4a(m−p)−4(2m−p2)=0
Teraz liczyc delte po a?
11 cze 21:41
5-latek: czesc
Adamm 
Czasami do mnie musisz napisac wiecej a nie tylko haslo . Moj mozg juz nie ten

(
11 cze 21:43
jc: 2m < p ≤ (1+√2)m
11 cze 22:07
5-latek: jc \zy do tej pory mam dobrze obliczenia ?
11 cze 22:11
5-latek: tam bedzie jednak blad bo ma byc −8mp a mie −8m
wiec cale wyrazenie mozna bedzie zapisac tak
2a2+4(m−p)a+4(p2−2mp)=0
czyli
a2+2(m−p)a+2(p2−2mp)=0
Bede liczyl to juz jutro
11 cze 23:44
5-latek: Δ= b2−4ac
Δ=( 2m−2p)2−4*1*2(p2−2mp)
Δ= 4m2−8mp+4p2−8p2+16mp
Δ= 4m2−4p2+8mp
Δ= m2−p2+2mp
Co teraz dalej rozpatrywac?
12 cze 23:39
5-latek: czy jest ktos kto moze sensownie pomoc?
13 cze 09:52
jc:
4m2 = a2+b2
a+b = 2(p−m)
8m2 = (a+b)2 + (a−b)2 ≥ (a+b)2 = 4(p−m)2
√2 m ≥ p−m
(1+√2) m ≥ p
13 cze 10:30
5-latek: Czesc

Na razie dzieki . Teraz musze wyjechac z mama do miasta .
13 cze 10:35