przeksztalcenia wykresow
000000: Jak bedzie wygladac funkcja f(x) jesli zrobie symetrie wzg osi X, a potem wektor 2,1, a jak
jesli
zrobie OY i tez wektor 2,1 Prosze o pomoc, tak mi sie mylą te plusy i minusy ze nic juz nie
wiem
11 cze 21:13
Janek191:

1) x' = x + 2
y ' = − y + 1
11 cze 21:37
000000: nie rozumiem
11 cze 22:13
yht:
sym. wzg. osi X a potem wektor 2,1
−f(x−2)+1
sym. wzg. osi Y i wektor 2,1
f(−(x−2))+1
11 cze 22:24
Mila:

1) wyjaśnię na przykładzie:
f(x)=x2+4x−1→S
OX⇒g(x)=−f(x)=
−x2−4x+1→T
[2,1]⇒otrzymujesz wykres
s(x)=g(x−2)+1=
−(x−2)2−4*(x−2)+1+1
11 cze 22:30
000000: Dziękuję
12 cze 00:03