calki
calka: | | x | |
Jak rozwiazac to rownanie y'(x)=− |
| ? |
| | y | |
11 cze 21:03
Adamm: to równanie jest o rozdzielonych zmiennych
y*y'(x)=−x
całkujesz obustronnie po x
11 cze 21:12
dociekliwy:
Toś mu pomógł.
ydy = −xdx
i teraz całkuj obustronnie.
11 cze 21:39
'Leszek: W metodzie o rozdzieleniu zmiennych , jedna strone calkujemy wzgledem jednej zmienne
a druga strone calkujemy wzgledem drugiej zmiennej , a nie po obu stronach
calkujemy po tej samej zmiennej !
W tym przypadku : ∫ y dy = − ∫ x dx ⇒ y2/2 = − x2/2 + C
11 cze 21:45
Adamm: chyba lepiej wiem co mówię
całkujemy po x obustronnie
11 cze 21:47
dociekliwy:
Wszystko wiesz najlepiej.
Nie mąć ludziom w głowie..
∫ydy = −∫xdx
11 cze 21:54
Adamm: Jerzy, nie mówię że tak
ale nie szukaj błędu tam gdzie go nie ma
11 cze 21:55
Adamm: mówisz że ja wszystko wiem najlepiej, chociaż sam zachowujesz się jakbyś wiedział lepiej
nie widzę po co był ten komentarz
prowokować możesz kogoś innego
11 cze 21:59
dociekliwy:
Zrozum, że im trzeba to wytłumaczyć nieco prościej.
11 cze 22:00
'Leszek: W podrecznikach do analizy rownanie rozniczkowe o rozdzielonych zmiennych
zapisywane jest w postaci : f(y) dy = g(x) dx ⇒ ∫ f(y) dy = ∫ g(x) dx
11 cze 22:02
Adamm: dobrze, zostawmy to
do niczego nie dojdziemy
11 cze 22:07
: jak zwykle
12 cze 08:28
jc: Całkujemy względem tej samej zmiennej.
6/3 = 2
Obie strony mnożymy przez 3.
6*1 = 2*3
I niby co, prawa przemnożona przez 3 a lewa przez 1?
Tak to mniej więcej działa.
12 cze 08:53
'Leszek: W matematyce używamy pojęcia operator matematyczny , takim operatorem jest
mnożenia ( * ) ,zaś liczba 3 lub 1 jest argumentem tego operatora.
Operatorem jest log i jezeli logarytmujemy równanie stronami np. x2 = 10y
to działamy po obu stronach tym samym operatorem log , ale sa inne argumenty
log x2 = log 10y
tak samo jest a operatorem całki ∫ , jest to taki sam operator ale inny argument
∫ dx − oznacza że argumentem jest zmienna x
∫ dy − oznacza że argumentem jest zmienna y
12 cze 11:35
Adamm: bez znaczenia
zostawmy to, do niczego nie dojdziemy
12 cze 11:44
jc: Adamm, masz rację.
Jednak spróbuję.
y' = x
∫y' dx = ∫xdx
a nie
∫y' dy = ∫xdx
12 cze 11:49
'Leszek: To dlaczego w każdy podręczniku do analizy matematycznej stosuje się zapis:
| | dy | |
y ' =x ⇔ |
| = x ⇔ dy =x dx⇔ ∫ dy = ∫ xdx |
| | dx | |
12 cze 11:59
12 cze 12:00
Jerzy:
I definicja równania różniczkowego o zmiennych rozdzielonych:
g jest funkcją argumenty y.
12 cze 12:03
'Leszek: No ,właśnie p.Jerzy pokazał kto ma racje , w punkcie 3 wyrażnie jest napisane to
co ja pisałem powyżej ! ( 11:35 )
12 cze 12:08
Adamm: ∫yy'dx=∫−xdx
co widzisz złego w takim zapisie
nie chodzi o to kto ma rację, przynajmniej mi o to nie chodziło
12 cze 12:10
Jerzy:
Adamm... masz rację, ale chodzi o to,że studentów uczy sie tak:
g(y)dy = f(x)dx
i całkują obustronnie po zmienneych y i x.
12 cze 12:14
jc: Gdyby dosłownie potraktować p.3, to mielibyśmy
g(y)dy = f(x)dx
∫g(y)dy dy = ∫f(x)dx dx
Autorowi chodzi raczej o dopisanie symbolu ∫, a nie całkowanie względem dx, dy.
12 cze 12:14
Jerzy:
No jasne,że dopisuje symbol całki , ale nie liczy ∫g(y)dx , tylko ∫g(y)dy
12 cze 12:17
'Leszek: Takiego zapisu się nie stosuje , nie rób wody w mózgach młodych adeptów nauki
matematyki ,
12 cze 12:18
jc: "Leszek, do jakiego zapisu się odnosisz?
Jerzy, student powinien już wiedzieć, że ∫f(y) y' dx = ∫ f(y) dy.
12 cze 12:28
Jerzy:
Tak , jeśli mu rozpiszesz:
| | dy | |
∫f(y)*y'dx = ∫f(y) |
| *dx = ∫f(y)dy i teraz widzi,że całkuje po y. |
| | dx | |
12 cze 12:30
'Leszek: ostatni mój wpis dotyczył Twojego (12:14 )
nie brnijcie dalej Panowie , Jerzy pokazał jednoznacznie jak należy stosować zapisy.
12 cze 12:33