równanie
żywiec: xy2 −y3 −xy +x2 +5=0
wyznacz rozwiązania x,y wiedząc że x,y są całkowite
jak to wgl zrobic ? po prostu na oko wyznaczyc te rozwiazania czy jak xD ?
11 cze 20:55
Omikron: y2(x−y)+x(x−y)=−5
(x−y)(x+y2)=−5
Mamy postać iloczynu dwóch wyrażeń, każde nawias liczbą całkowitą co wynika z założenia.
−5=1*(−5)=(−5)*1=(−1)*5=5*(−1)
Musisz sprawdzić te wszystkie przypadki. Czyli np. w pierwszym x−y=1 i x+y2=−5
11 cze 21:01
Adamm: y2(x−y)+x(x−y)+5=0
(y−x)(y2+x)=5
mamy 4 przypadki
y−x=1 oraz y2+x=5
y−x=−1 oraz y2+x=−5
y−x=5 oraz y2+x=1
y−x=−5 oraz y2+x=−1
każde rozpatrujesz osobno
11 cze 21:01
Janek191:
y2*( x − y) + x*( x − y) + 5 = 0
(x − y)*(y2 + x) = − 5
1) x − y = − 1 i y2 + x = 5 ⇒ x = 1 i y = 2
2) x − y = − 5 i y2 + x = 1 ⇒
itd.
11 cze 21:03
żywiec: Dziekuje
11 cze 21:09