tożsamość trygonometria
Ania : sin2 x−cos2 x / 2sinxcosx+1 = tg×−1 / tgx+1
jak się za to zabrać?
na razie zamieniłam sin2 x − cos2 x / sin 2 +1 na 2sin2 x −1/ sin2+1
11 cze 20:50
Janek191:
| | sin2 x − cos2 x | | tg x − 1 | |
|
| = |
| ? |
| | 2 sin x*cos x + 1 | | tg x + 1 | |
11 cze 20:53
Ania : tak
11 cze 21:06
5-latek: | | sinx | | cosx | | six+cosx | |
tgx+1 = |
| + |
| = |
| |
| | cosc | | cosx | | cosx | |
11 cze 21:09
Omikron: | | | | sinx−cosx | | cosx | |
P= |
| = |
| * |
| = |
| | | | cosx | | sinx+cosx | |
| | sinx−cosx | | sinx+cosx | | sin2x−cosx | |
= |
| * |
| = |
| =L |
| | sinx+cosx | | sinx+cosx | | 2sinxcosx+1 | |
Pamiętaj o założeniach na początku.
11 cze 21:13
Omikron: Ogólnie moim zdaniem jak z jednej strony są tg lub ctg, a z drugiej sin/cos to lepiej na tej
pierwszej działać, zwykle po zamianie tg/ctg na sin/cos da się bez problemu dojść do postaci z
drugiej strony tożsamości.
11 cze 21:15
Ania : dzięki wielkie za pomoc
11 cze 21:21