trójkąty
mała:na rysunku przedstawiono trzy trójkąty w tym równoramienny trójkąt ABC ( o podstawie AC) oraz
prostokątny równoramienny trójkąt BDC ( o podstawie BC) uzasadnij że cos(∡ACD)<1/2
25 sty 19:48
Eta:
Po pierwsze , zapamiętaj ,że punkty oznaczamy dużymi literami !
Kąty ΔBDC mają miary po 45o
to miara kąta ABC = 180o− 450= 135o
180o−135o
zatem miary kątów BAC i kąta BCA są równe;
= 22,50
2
więc miara kąta β= 45o+22,5o= 67,5o
ponieważ f. cosinus jest malejaca w przedziale (0o, 90o)
i cos 60o= 12
to cosβ= cos67,5o <12