matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
kamila:
Wykaż, że zachodzą równości √9-4√5 + √14 - 6√5 = 1
10 lis 19:03
coco:
więc tak (V5 -2)
2
= 9 - 4 V5 (podnieś lewa strone do kwadratu i ci wyjdzie
podobnie (3- V5)
2
= 14 -6V5 kwadraty likwidują nam duże pierwiastki więc V5 -2 + 3 - V5 = 3 -2 = 1
L = P czyli równość spełniona
10 lis 19:15