Wyznacz jądro i obraz
Dede: Wyznacz jądro i obraz przekształcenia:
L
4 −>R
2 L(x, y, z, t) = (x + y + z + t, 2x − 2y)
Wstawiam w macierz i nie wychodzi mi
11 cze 20:48
Pytający:
https://latex.codecogs.com/gif.latex?%5Cbg_white%20%5Clarge%20%5Cleft%20%5B%20%5Cleft.%5Cbegin%7Bmatrix%7D%201%20%26%200%20%26%200%20%26%200%5C%5C%200%20%26%201%20%26%200%20%26%200%5C%5C%200%20%26%200%20%26%201%20%26%200%5C%5C%200%20%26%200%20%26%200%20%26%201%20%5Cend%7Bmatrix%7D%5Cright%7C%20%5Cbegin%7Bmatrix%7D%201%20%26%202%5C%5C%201%20%26%20-2%5C%5C%201%20%26%200%5C%5C%201%20%26%200%20%5Cend%7Bmatrix%7D%20%5Cright%20%5D%20%5Coverset%7BW_1-W_3%7D%7B%5Coverset%7BW_2-W_3%7D%7B%5Coverset%7BW_4-W_3%7D%7B%5Crightarrow%7D%7D%7D%20%5Cleft%20%5B%20%5Cleft.%5Cbegin%7Bmatrix%7D%201%20%26%200%20%26%20-1%20%26%200%5C%5C%200%20%26%201%20%26%20-1%20%26%200%5C%5C%200%20%26%200%20%26%201%20%26%200%5C%5C%200%20%26%200%20%26%20-1%20%26%201%20%5Cend%7Bmatrix%7D%5Cright%7C%20%5Cbegin%7Bmatrix%7D%200%20%26%202%5C%5C%200%20%26%20-2%5C%5C%201%20%26%200%5C%5C%200%20%26%200%20%5Cend%7Bmatrix%7D%20%5Cright%20%5D%20%5Coverset%7BW_2+W_1%7D%7B%5Crightarrow%7D%20%5Cleft%20%5B%20%5Cleft.%5Cbegin%7Bmatrix%7D%201%20%26%200%20%26%20-1%20%26%200%5C%5C%20%5Ccolor%7BBlue%7D%201%20%26%20%5Ccolor%7BBlue%7D1%20%26%20%5Ccolor%7BBlue%7D-2%20%26%20%5Ccolor%7BBlue%7D0%5C%5C%200%20%26%200%20%26%201%20%26%200%5C%5C%20%5Ccolor%7BBlue%7D0%20%26%20%5Ccolor%7BBlue%7D0%20%26%20%5Ccolor%7BBlue%7D-1%20%26%20%5Ccolor%7BBlue%7D1%20%5Cend%7Bmatrix%7D%5Cright%7C%20%5Cbegin%7Bmatrix%7D%20%5Ccolor%7BGreen%7D0%20%26%20%5Ccolor%7BGreen%7D2%5C%5C%20%5Ccolor%7BRed%7D0%20%26%20%5Ccolor%7BRed%7D0%5C%5C%20%5Ccolor%7BGreen%7D1%20%26%20%5Ccolor%7BGreen%7D0%5C%5C%20%5Ccolor%7BRed%7D0%20%26%20%5Ccolor%7BRed%7D0%20%5Cend%7Bmatrix%7D%20%5Cright%20%5D
KerL=lin{(1,1,−2,0),(0,0,−1,1)}
ImL=lin{(0,2),(1,0)}=ℛ
2 // kombinacja liniowa n liniowo niezależnych wektorów długości n daje
ℛ
n
12 cze 10:51
jc: Co mają do rzeczy długości wektorów?
12 cze 11:00
Pytający:
Ano to, że kombinacja liniowa n liniowo niezależnych wektorów niekoniecznie daje ℛn.
Przykładowo lin{(1,1,1),(1,0,0)}≠ℛ2
12 cze 11:38
jc: (1,1,1) nie jest elementem R2.
Czy wektory (1,2,3) i (1,1,0) mają tą samą długość?
A wektory (1,0,0) i (1,0)?
12 cze 11:44
Pytający:
Ach, już widzę, że użyłem zdecydowanie złego pojęcia (długość wektora) − zagmatwało mi się.
Chodziło mi rzecz jasna o rozmiar/liczbę współrzędnych wektora, nie o długość w sensie
metrycznym. I tu właściwie skieruję pytanie: jakiego pojęcia powinien był użyć? Rozmiar
właśnie? Wymiar?
A odpowiadając na pytania:
(1,2,3) i (1,1,0) mają oczywiście różne długości, acz oba są tego samego "rozmiaru", co miałem
na myśli.
(1,0,0) i (1,0) z kolei mają tę samą długość (1), acz mają różne "rozmiary" (2 i 3).
12 cze 12:02
jc: Nie wiem. Zastanawiałem się jak sam mówię. Być może czasem tak samo, jak Ty.
Wektory z Rn = ciągi n elementowe = ciągi o długości n ?
(oczywiście z odpowiednio określonymi działaniami)
12 cze 12:11