skroc wyrazenia wymierne
Kasia: a)4x3/16x2
b)9x2/27
c)3x12/6x8
d)x2−4/3x+6
e)x2−x−6/x2−4
f)12−x−x2/x2+6x+9
g)25−x2/5+x
bardzo prosze o pomoc dziekuje
11 cze 20:45
Janek191:
a) skróć przez 4 x2
b) przez 9
c) przez 3 x8
d) przez x + 2
itd.
11 cze 20:49
Janek191:
| | (x −2)*(x + 2) | | x −2 | |
d) ... = |
| = |
| |
| | 3*(x + 2) | | 3 | |
11 cze 21:09
Kasia: podpunkt g to bedzie skracanie przez 5+x?
e i f nie mam pomyslu
11 cze 21:12
Kasia: dziekuje bardzo za pomoc
11 cze 21:12
Janek191:
| | ( 5 − x)*( 5 + x) | |
g) .. = |
| = 5 − x |
| | 5 + x | |
11 cze 21:14
Janek191:
| | x2 − x − 6 | | ( x − 3)*(x + 2) | | x − 3 | |
e) ... = |
| = |
| = |
| |
| | x2 − 4 | | (x − 2)*(x + 2) | | x − 2 | |
11 cze 21:16
Kasia: dziekuje slicznie
11 cze 21:17
5-latek: e) x2−x−6=0 (rozloz na czynniki
x2−4= (x+2)(x−2)
f) −x2−x+12 =0 to samo na czynniki
x2+6x+9= (x+3)2
11 cze 21:17
Kasia: a jak to skrócić ?
12−x−x2/x2+6x+9
12−x−x2 nie wiem jaki rozklad
bo x2+6x + 9 to (x+3) * (x+3)
11 cze 21:24
Janek191:
To się nie da skrócić

−x
2 − x + 12 = −(x − 3)*(x + 4)
11 cze 21:30
Janek191:
Licz Δ i x1 oraz x2
11 cze 21:31
Kasia: obliczylam delte i x1 i x2 to wyszlo mi −4 i 3
wiec
(x+3) (x−4) = x2 −4x−3 −12 wiec nie bardzo
a jak dam tak jak pisales −(x − 3)*(x + 4) to jak skruce jak x2+6x + 9 to (x+3) * (x+3)
nie rozumiem tego
11 cze 21:38
Janek191:
| | − ( x −3)*(x + 4) | |
= |
| to się nie da skrócić |
| | (x + 3)*(x + 3) | |
11 cze 21:40
Kasia: dziekuje bardzo
11 cze 21:43