rosrzerz wyrazenie wymierne by zachodzila rownosc
Asia: 3x/4 = luka/16x ? ile bedzie wynosila luka
9x2/27 = luka /81
2/x = luka / x2−4x
3/5x = 3x2 / luka
prosze o pomoc dziekuje
11 cze 20:35
Janek191:
| 9 x2 | | 9 x2*3 | | 27 x2 | |
| = |
| = |
| |
| 27 | | 27*3 | | 81 | |
11 cze 20:38
Janek191:
| 2 | | 2*( x − 4) | | 2 x − 8 | |
| = |
| = |
| |
| x | | x*(x − 4) | | x2 − 4 x | |
11 cze 20:39
Asia: 
dziekuje mocno

jeszcze 2tylko mi brakuje by zaliczyc matematyke
11 cze 20:42
Janek191:
| 3 x | | 3 x*4 x | | 12 x2 | |
| = |
| = |
| |
| 4 | | 4*4x | | 16 x | |
11 cze 20:43
Janek191:
To teraz zaliczasz ?
Wpisz sobie w googlach:
wyrażenia wymierne − Matemaks
Tam jest ładnie wytłumaczone
11 cze 20:45
Kasia: musze odac 10zadan do jutra by zaliczyc na 2 matematyke na koniec

dziekuje bardzo
11 cze 20:45
Janek191:
Zrób sama ostatni przykład.
11 cze 20:46
Kasia: ostatni punkt to 3x
2 / 5x
3
dobrze zrobilam
11 cze 20:47
Janek191:
Tak
11 cze 20:50
Kasia: dziekuje
11 cze 21:01