zadanie na dowodzenie
Dzik: Liczba naturalna a ma 2n cyfr, z ktorych pierwsze n cyfr to same
czworki, a pozostale cyfry to osemki. Udowodnij, ˙ze
√a + 1 jest liczba naturalna dla kazdego n.
pierwsze co mi przychodzi do glowy to rozpisac ta liczbe 48 , 4488 itd jako ciąg i zrobić to z
indukcji, ja przynajmniej nie wiem jak inaczej dlatego może ktoś potwierdzi lub pomoże inaczej
?
11 cze 19:22
'Leszek: Przeciez tam pod pierwiastkiem jest ddodana 1 , czyli pod pierwiestkiem jest liczba
ktora ma na poczatku n − czworek , nastepnie n − 1 osemek i ostatnia cyfra jest dziewiatka
....
11 cze 19:28
Dzik: No tak, tak jest, no i co z tego ? xD
nie wiem jak mam wyciągnąc z tego dowód
11 cze 19:31
'Leszek: Rozpisz sobie pare przykladow to zauwazysz ....
√4489 = 67
√444889 = 667
√44448889 = 6667
√4444488889 = 66667 i.t.d .....
11 cze 19:38
Dzik: No nie mogę wgl wymyślić jak to mam udowodnić, wszystko super na przykładach, ale no nie wiem
co z dowodem, no widze ze te 6 sie zwiekszaja o 1 a 7 pozostaje no ale co z tego xD nie wiem
pokazac jakos ze kwadraty tak zwiekszjacej sie liczby to to beda te liczby 444888 itp czy jak
?
11 cze 19:50
'Leszek: Myslalem , ze zauwazyles ,jezeli pod pierwiastkiem jest n czworek to w otrzymanej liczbie
z pierwiastka jes n − 1 szostek i siodemka jest na koncu , i zastosuj indukcje
matematyczna .....
Nie zapominaj o dziewiatce na koncu liczby pod pierwiastkiem ,powyzej pisales 444888
i to jest zle ! Skup sie i pomysl to Ty studiujesz !
11 cze 19:58