Wyznacz bazę i wymiar przestrzeni liniowej
Dede: Wyznacz bazę i wymiar przestrzeni liniowej:
x+z+t=0
2x+2y+2z+4t=0
2x+y+3z+4t=0
po przekształceniach elementarnych, rząd wyszedł mi 3, więc dim wynosi 3, prawda

nie wiem jak wyznaczyc baze

wychodzi mi:
x+2t=0
y=0
z=0
t=t
11 cze 18:00
Dede:
11 cze 19:13
Pytający:
Coś źle poprzekształcałeś, wychodzi:
1 0 0 0
0 1 −1 0
0 0 1 1, rząd=1, a więc dimL=1
(x,y,t,z)=(0,a,a,−a)=a(0,1,1,−1)
Zatem wektor (0,1,1,−1) jest bazą tej przestrzeni liniowej.
https://www.matematyka.pl/35951.htm
11 cze 23:56
12 cze 10:36