matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznaczyć pierwiastek zespolony p{-16}
Ania:
Wyznaczyć pierwiastek zespolony
√
−16
|z| =
√
−16
2
=
√
256
= 16 cos φ = 1/16 sin φ = 0/16 = 0 Przecież nie mam podanego kata cos 1/16, zostawić? Czy coś pomyliłam?
11 cze 17:59
Pytający:
z=−16+0*i |z|=16
−16
cosα=
=−1
16
0
sinα=
=0 ⇒ α=π
16
√
z
={z
0
,z
1
}
π+2*0*π
π+2*0*π
z
0
=
√
16
(cos
+isin
)=4i
2
2
π+2*1*π
π+2*1*π
z
1
=
√
16
(cos
+isin
)=−4i
2
2
11 cze 18:23
Janek191:
z = − 16 = 16 i
2
więc
√
z
= 4 i lub
√
z
= − 4 i
11 cze 19:26
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick