Prosze o pomoc to pilne (trygonometria cz2)
Haarahld: Prosił bym was o pomoc w rozwiazaniu tych zadań ASAP
1.wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których równanie 2sinx−1=1−m ma rozwiązanie
2.zbiorem wartosci funkcji f(x)=c sin dx jest przedział (−4 4) a jaj okresem
zasadniczym jest liczba 8/3π. Wyznacz c i d
3.naszkicuj wykres funkcji f(x)=2 cos(0,5x −π/3)
4.rozwiąż równania a) 2cos2x=1 b)|tgx|= √3
5.rozwiąż równanie sin2x=−1/2 w przedziale (−π 2π)
6.rozwiąż nierówności a)|sinx|− cosx > 0 b)4sin2x<3
11 cze 17:47
arnold: Podbijam
11 cze 19:08
Janek191:
z.1
2 sin x − 1 = 1 − m
2 sin x = 2 − m / : 2
sin x = 1 − 0,5 m
więc
1 − 0,5 m ≥ − 1 i 1 − 0,5 m ≤ 1
− 0,5 m ≥ − 2 i − 0,5 m ≤ 0
m ≤ 4 i m ≥ 0
m ∊ < 0, 4>
==========
11 cze 19:34
Janek191:

z.4
a) 2 cos
2 x = 1
| | √2 | | √2 | |
cos x = − |
| lub cos x = |
| |
| | 2 | | 2 | |
Dokończ

Patrz na wykres
11 cze 19:39