Indukcja matematyczna
Marvinx: Indukcyjnie wykazać że xn=5*6n+8*32n jest podzielna przez 13 dla każdego n naturalnego
11 cze 17:41
Adamm: xn=2n*an
łatwiej wykazać podzielność an=5*3n+8*16n
a1=11*13
zakładamy że 13|an
an+1=15*3n+128*16n=3an+8*13*16n
korzystając z założenia mamy, 13|3an+8*13*16n skąd 3|an+1
udowodniliśmy więc że 13|an ⇒ 13|an+1
więc na mocy indukcji, 13|an dla n=1, 2, ...
11 cze 17:57
Marvinx: A można w klasyczny sposób? Bo na wykładzie tak nie było
11 cze 18:05
Adamm: to jest klasyczny sposób
11 cze 18:06
Eta:
1/ dla n=0 L=5+8=13 ok
Założenie indukcyjne
dla n=k L=5*6k+8*32k= 13 t , t∊N
Teza indukcyjna
dla n= k+1 L= 5*6k+1+8*32k+1=13u , u∊N
Dowód indukcyjny:
L= 5*6*6k+8*32*32k = 6(5*6k+8*32k)+13*2*8*32k = 6*13t+13*w= 13u =P
Taka liczba jest podzielna przez 13 dla każdego n∊N
11 cze 18:09
Eta:
Przepisał/ła i ....................... ma to daleko ....
11 cze 18:27
Marvinx: Potrzebuje wytłumaczenia momentu [...]+13*2*8*32k[...]
11 cze 18:50
Eta:
8*32*32k= 6*8*32k+13*16*32k
L=.... = 6(5*6k+8*32k) +13*16*32k
11 cze 20:36