kąty okręgi
adam: jak sie do tego zabrac

Kąt środkowy i kąt wpisany oparte są na tym samym łuku Suma ich miar jest równa 180 stopni
wyznacz miare kąta środkowego
25 sty 19:37
Bogdan:
jaki jest związek między tymi kątami?
25 sty 19:44
Ergo: Bogdan zajrzysz do moich zdan?
25 sty 19:45
PIEKNA: Bujaj się nie mam ochoty ci pomagać lecz muszę przyznać ze potrafię rozwiązać te zadanie gdyż
jest bardzo łatwe.
25 sty 19:52
stanislaw:
kąt środkowy jest 2x większy od kąta wisanego opartego na tym samym łuku
czyli
α+2α= 180
3α=180/3
α=60 stopni − kąt wpisany
a kąt środkowy ma miarę 120 stopni
25 sty 20:07