Zbiory
Akante: Witajcie mam takie pytanie i niezupełnie wiem jak to zrozumieć i opisać samemu prostymi
słowami.
Pomoże ktoś

"Zbiory liczb całkowitych, wymiernych i rzeczywistych jako zbiory ilorazowe."
11 cze 16:35
jc: Liczby wymierne możemy traktować jako klasy abstrakcji pewnej relacji określonej
na zbiorze Zx(Z−{0}). Każdy ułamek to klasa np. 1/2=2/4=3/6=...
Dzieląc NxN przez pewną relację możemy uzyskać Z. Kilka dni temu pojawiło się zadanie
na ten temat.
Z kolei R możemy uzyskać utożsamiając odpowiednie ciągi Cauchy'ego złożone
z liczb wymiernych.
Do listy można dołączyć liczby zespolone.
11 cze 16:57
Akante: czym jest tutaj x?
18 cze 15:20
jc: x to iloczyn Kartezjański
Z x (Z−{0}) to zbiór par (a,b) takich, że a,b ∊Z, b≠0.
18 cze 16:05
Akante: Jak ogólnie można zdefiniować 'klasę abstrakcji' ?
18 cze 17:45
Akante: Już wszystko opracowałem, nie rozumiem tylko za bardzo stwierdzenia 'Dzieląc NxN przez pewną
relację możemy uzyskać Z'
moge prosić o małe wyjaśnienie/rozbudowanie tego zdania?
18 cze 20:20