całki podwójne
Barto: Obliczyć pole obszaru ograniczonego krzywymi: xy=4, x + y − 5 = 0.
Obliczyć pole obszaru K = {R2∍ (x,y) : (x−1)2 < y < 2(x−1)2, y < x, x < 1}.
Chodzi mi tylko o sposób wyznaczenia całek, dalej już sobie poradzę.
11 cze 15:34
Barto: UP
11 cze 16:31
dociekliwy:
Wyznacz granice calkowania dla pierwszego zadania.
11 cze 16:35
11 cze 17:24
Barto: a z drugim w jaki sposób trzeba zrobić?
11 cze 18:12
'Leszek: Dziwnie podany jest drugi obszar , czy napewno jest tak jak napisales , ze:
( x −1 )2 < y < 2(x−1)2 ?
11 cze 19:21
Barto: tak
11 cze 19:44
Barto: up
12 cze 23:26
jc: Dodajesz dwie całki
(3−√5)/2 < x< 1/2, (x−1)2 < y < x
1/2 < x < 1, (x−1)2 < y < 2(x−1)2
a=(3−√5)/2
∫a1/2 [x −(x−1)2 ] dx + ∫1/21 (x−1)2 dx
12 cze 23:43