ciagi geometryczne
linaxs: Mógłby ktoś zrobić to zadanie

Dany jest ciąg geometryczny (a
n), którego a
1=8, q=1,5. Ile początkowych wyrazów tego ciągu
należy zajmować, aby otrzymać liczbę 65?
11 cze 15:02
5-latek: mozna tutaj na piechote zrobic
a1= 8 i q= 1,5
a2= a1*q= 8*1,5= 12
a3= a2*q= 12*1,5= 18
a4= a3*q= 18*1,5= 27
a5= a4*q= 27*1,5= 40,5
a6= a5*q= 40,5*1,5=60,75
Nie ma takiej
No chyba z echodzi o sume tych wyrazow to wtedy
a1+a2+a3+a4= 8+12+18+27= 65
Wtedy suma 4 wyrazow da 65
11 cze 16:20
Janek191:
| | 1 − 1,5n | |
Sn = 8* |
| = −16*(1 − 1,5n) = 16*1,5n − 16 = 65 |
| | 1 − 1,5 | |
16*1,5
n = 81
n = 4
11 cze 20:09