Równania różniczkowe
pingwinek120: Mam takie zadanko do sprawdzenia mój wynik to y=+−
√2ln|x|−x2+C
1−x
2−xyy'=0(udało mi się tutaj doprowadzić do rozdzielenia zmiennych , więc zastosowałam tutaj
ta metodę )
za wszelkie sprawdzenia serdecznie dziękuję
11 cze 14:03
Adamm:
11 cze 14:05
pingwinek120: jeszcze mam takie :
y'−xy=xe
1/2 x2 ale nie wie wiem jak sie za to zabrać
11 cze 14:20
'Leszek: Zawsze mozesz sprawdzic obliczajac pochodna otrzymanego wyniku w tym
zadaniu oblicz y ' Twojego wyniku i podstaw do podanego rownania !
11 cze 14:21
'Leszek: Rozwiaz metoda uzmienniania stalej , otrzymasz wynik y = (x2/2 + D)*ex2/2
11 cze 14:24
Adamm: no, masz równanie liniowe niejednorodne
np. rozwiązujesz tak
y'−xy=0
y'/y=x
ln|y|=x2/2+c
y=c*ex2/2
teraz uzmiennianie stałej
y=c(x)*ex2/2
c'(x)*ex2/2+x*c(x)*ex2/2−x*c(x)*ex2/2=xex2/2
c'(x)=x
c(x)=x2/2+d
y=x2*ex2/2/2+c*ex2/2
11 cze 14:25
pingwinek120: przepraszam ale się pomyliłam po prawej w równaniu było xex2 zmieni to tylko końcowy wynik
i całkę
tylko dostaję całkę:∫xe3/2x2 dx i jak ja policzyć teraz rozumiem że przez części ..?
11 cze 15:40
Mariusz:
| d | |
| (x2)=2x czyli całkę liczysz podstawieniem |
| dx | |
11 cze 15:43