przesunięcie równoległe o wektor
000000: Dlaczego funkcja g(x)=x−[x+3]+2, gdzie f(x)=x−[x] jest przesunięta o wektor −3,−1 a nie −3,2?
i funkcja f(x)=1+|4−x| o wektor 4, 1 a nie −4, 1?
11 cze 14:00
000000: ?
11 cze 14:44
'Leszek: Ogolny wzor dla przesuniecia funkcji o wektor( dla kazdej funkcji )
f(x) −−−−→ wektor [ p , q ] −−−−→ g(x) = f(x−p) + q
W Twoim przykladzie : f(x) = x − [ x ] −−−→ wektor [ − 3 , −1 ] −−→ g(x) = (x +3) − [ x + 3]
− 1 ⇔
⇔ g(x) = x − [ x + 3] + 2
Sprawdz drugi przyklad .
11 cze 15:03
000000: dziękuję, a co do pierwszego to wciąż nie rozumiem
11 cze 16:28
000000: *drugiego
11 cze 16:28
Mila:
f(x)=1+|4−x| ⇔f(x)=1+|x−4|
wykres f(x) powstaje z przesunięcia s(x)=|x| o wektor [4,1]
czyli f(x)=s(x−4)+1
11 cze 21:43