oblicz całkę podwójną
pingwinek120: Witam,
muszę policzyć takie oto zadanie , nie mam zielonego pojęcia jak się za nie zabrać , mam
kolokwium za 3 dni i chciałabym bardzo choć być w stanie zrobić to zadanie bo na bank dostanę
takiego typu
| | ln(x2+y2 | |
∫∫D |
| dx dy D={(x,y)∊R2:1≤x2+y2≤ , y≥0} |
| | x2+y2) | |
Ps. z policzniem samej całki problemów mieć nie powinnam , ale co z tym warunkamiw nawiasie ?
11 cze 13:26
po prostu Michał:
masz do tego wynik moze?
11 cze 13:29
po prostu Michał: i popraw zapis D (x
2+y
2 ≤

)
11 cze 13:29
pingwinek120: nie mam niestety..
racja zgubiło 2
x2+y2 ≤ 2
11 cze 13:31
po prostu Michał:
na biegunowe.
x = r cosφ
y = r sinφ
zatem x
2+y
2 = r
2cos
2φ+r
2sin
2φ = r
2(cos
2φ+sin
2φ) = r
2
Dziedzina :
1 ≤ x
2 + y
2 ≤ 2 −−−> 1 ≤ r
2 ≤ 2 −−−> 1 ≤ r ≤
√2
y ≥ 0 −−−> r sinφ ≥ 0 −−−> sinφ ≥ 0 −−−> φ ∊ <0 ; π> −−−> 0 ≤ φ ≤ π
Teraz jeszcze
| ln(x2+y2) | | ln(r2) | |
| = |
| |
| x2+y2 | | r2 | |
√2 π
√2
| | ln(r2) | | ln(r2) | |
∫ ∫ |
| * r dφ dr = π ∫ |
| dr |
| | r2 | | r | |
1 0 1
11 cze 13:43
pingwinek120: wszystko ładnie pieknie tylko w ostatniej linijce tam gdzie napisałeś ta całkę i podstawiłeś te
"r" dlaczego tam pózniej jest ta całka znowu przemnozona przez "r" skąd się wzięła ?
I czy nie mogę sobie tą całkę pierwotną z tymi x i y przepisać do końcowego już podstawienia z
tymi wyznaczonymi granicami ? Czy to będzie jakiś błąd ?
11 cze 13:48
pingwinek120: pięknie*
11 cze 13:49
po prostu Michał: gdy zmnieniamy na wspolrzedne biegunowe na koncu dodajemy jakobian,
jakobian wynosi "r" dla okregow i (figurs plaskich)
nwm dopiero sie o tym ucze natomiast dla sfery byloby juz zupelnie co innego dodane.
11 cze 13:54
11 cze 13:55
'Leszek: Ostatnia calke ∫ ln(r2)dr/r obliczamy przez podstawienie ln(r2) = t ⇒ 2dr/r = dt
Czyli ∫ 2tdt = t2 = [ ln(r2) ]2 = ........= ln2 (2)
11 cze 13:56
po prostu Michał:
Leszku − czy wlasciwie mozna by zrobic tak jak mowi pingwinek?
Bo wlasciwie czemu nie − > najpierw policzyc calke na iksach i igrekach
a na koncu podstawic te granice itd.
11 cze 14:01
pingwinek120: o tym jakobianie to nie wiedziałam przyznaję , pierwsze słysze
11 cze 14:04
'Leszek: Zmienne x i y sa razem jako argument funkcji ln ( x2 + y2 ) przy calkach podwojnych
nie ma pojecia funkcji pierwotnej , wiec tak zrobic nie mozna .Ty podales wlasciwy
sposob rozwiazania tej calki !
Wynik koncowy powinien byc : = π ln2(2)/4 , sprawdz chyba sie nie pomylilem .
11 cze 14:11
Adamm: Jakobian to po prostu twój dodawany r przy przejściu na współrzędne biegunowe
pojawia się przy transformacjach, nie tylko współrzędnych biegunowych
11 cze 14:13
pingwinek120: "dodawany"? ale tutaj jest mnożony w tej całce na końcu ?
11 cze 14:22
'Leszek: Chodzi o dopisanie jakobianu dla wspolrzednych biegunowych J = r
11 cze 14:27
Adamm: oj, dodawany
tak się po prostu mówi, nie dodajesz go, tylko mnożysz przez całe wnętrze całki
11 cze 14:28
pingwinek120: aa ok ,teraz rozumiem , dziękuję bardzo za pomoc
11 cze 15:30
pingwinek120: Wracając jeszcze do tematu ,jak policzyc te całki bo dostaje jakieś "dzikie" wyniki

1.nieoznaczona:1/4ln
2r
2+C
Licząc od najbardziej wewnętrznej : podstawiając już do oznaczonej , mam :
1/4ln
2π
2−1/4ln
2 0
2 =...? dobrze liczę ? a pózniej z tego co mi wyjdzie liczę tez całke już
od 1 do p2?
11 cze 18:17
pingwinek120: √2
11 cze 18:17
pingwinek120: ponawiam pytanie
11 cze 18:34
Adamm: nie ma czegoś takiego jak ln0
to jest najwyraźniej całka niewłaściwa
powinnaś wiedzieć jak się je liczy
11 cze 18:34
pingwinek120: Troche wypadłam z wprawy , niestety ale sesja i inne przedmioty się nałozyły i częśc wiedzy
wyparowała

Pamiętam że ln0 nie istnieje przy np. granicach to była nieskończoność z minusem
11 cze 18:36
pingwinek120: a ewentualnie mogę prosić o jej rozwiązanie chociaż dla przypomnienia tej 1 część z 2 postaram
juz sobie dac radę :?
11 cze 18:42
pingwinek120: Bardzo zalezy mi na tym zadaniu ..(szczególnie na tej całce ..)bez niego nie dam ruszyć takiego
czegoś za 3 dni ...a od tego zależy zdanie matmy na egzaminie
11 cze 19:55