Planimetria
krysia: mam problem z tym zadaniem Punkt B(−1,9)NALEŻY DO OKRĘGU STYCZNEGO DO OSI ox W PUNKCIE A(2,0)
WYZNACZ ROWNANIE OKREGU
25 sty 19:35
krysia: prosze o pomoc mam problem z tym zadaniem Punkt B(−1,9)NALEŻY DO OKRĘGU STYCZNEGO DO OSI ox W
PUNKCIE A(2,0)
WYZNACZ ROWNANIE OKREGU
25 sty 19:49
Eta:
jaki problem

jeżeli okrąg styczny do osi Ox w punkcie A(2,0) to: S(2,y)
r= ISAI= SPI
ISAI= ISPI => ISAI
2 = ISPI
2
( 2−2)
2 + (y−0)
2 = ( −1−2)
2 +(9−y)
2
y
2 = 9 +81 −18y +y
2 => 18y= 90 =>
y=5
to S( 2, 5) r
2= ISAI
2= 25
Odp: o:
( x −2)2 +( y−5)2 = 25
25 sty 20:09