Oblicz
Board: Oblicz
10−25−6*252=
(Ułamek 10−2 przez 5−6 * 252)
Mógłby ktoś wytłumaczyć co tu trzeba zrobić?
11 cze 11:22
dociekliwy:
| | 10−2 | |
= |
| = (10/5)−2 = 1/4 |
| | 5−2 | |
11 cze 11:30
Board: skąd się wzięło 5−2 w mianowniku?
11 cze 11:40
dociekliwy:
5−6*54 = 5−2
11 cze 11:51
Board: eh nie rozumiem tego

w mianowniku muszę mieć podstawe potęgi 5 do potęgi takiej żeby wyszło 25 tak?
czyli 5
2 daje 25 więc czemu napisałeś 5
4 skoro to jest 625?
11 cze 12:00
dociekliwy:
252 = (52)2 = 54
11 cze 12:01