rozwiaz uklad rownan
ana : rozwiaz uklad rownan
2a+b=−3
1/2a+b=5/2
11 cze 10:51
5-latek: mnozysz drugie rownanie przez 2 i dostajesz
{2a+b=−3
{a+2b=5
Z 2 rownania a= 5−2b
wstawaimy do 1
2*(5−2b)+b=−3
wyznacz b i otem wylicz a .
Nie zaczynaj zbyt wielu zadan na raz
11 cze 10:59
ana : nie umiem
11 cze 11:01
5-latek: Ale to pozion podsatwowki lub gimnzajum
2*(5−2b)+b=−3
10−4b+b=−3
−3b=−13
| | 1 | | 2 | | 15 | | 26 | | 11 | | 2 | |
a= 5−2b= 5−2*4 |
| = 5−8 |
| = |
| − |
| = − |
| = −3 |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
Sprawdzenie
a+2b=5
| | 2 | | 1 | | 2 | | 2 | |
−3 |
| +2*4 |
| = −3 |
| +8 |
| = 5 zgadza sie . |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
11 cze 11:16
karty do gry :
2a + b = −3
a + 2b = 5
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3a + 3b = 2
a + b = 2/3
11 cze 11:54