oblicz wysokosc poprowadzona na bok ac
ana : dane a wierzchołki trojkata abc 9−3,−5) b (−3,3) c(−1,3)
a) sprawdz czy trojkat jest prostokatny
wyszedł prostokatny bok AB=√64 BC=p{4] AC=p{68)
b) JAK MAM OBLICZYĆ WYSOKOSC TEGO TROJKATA POPROWADZONĄ NA BOK AC?
11 cze 09:28
5-latek:

Znowu rysunek
Sposob nr 1
P= 0,5*AB*BC= 0,5*8*2= 8 [j
2]
Korzystamy znowu z e wzoru na pole
| | 1 | |
P= |
| *AC*BD gdzie BD to wysokosc |
| | 2 | |
BD= U{P}{1/2*AC
| | 8 | |
BD= |
| = licz dalej |
| | 0,5*√68 | |
Sposob nr 2
Piszsesz rownanie prostej prostopadlej do AC i przechodzacej przez punkt B
Przyrownujesz oba rownia do siebie i wyznaczasz punkt przeciecia D
Odlegolosc punktu B od D to wysokosc
11 cze 10:41