RÓWNANIE RÓŻCZNIKOWE
olvckh: Nie mam pomysłu na takie równanie różniczkowe:
xy' + (1+y2)*arctg(y)=0
Pomocy!
11 cze 08:55
'Leszek: arctg(y) = t ⇒ dy = (1+y
2) dt
| | dt | | dx | |
∫ |
| = ∫ |
| ⇒ ln | t | = ln |x | + C ⇒ t = Cx ⇒ arctg y = Cx |
| | t | | x | |
Czyli y = tg(Cx)
Sprawdz obliczajac pochodna wyniku i podstaw do podanego rownania !
11 cze 09:05
jc: Jak zawsze w takich zadaniach.
y= 0 spełnia równanie. Dalej y≠0.
Całkujesz względem x.
ln |atan y| = − ln |x| + K
atan y = C/x
11 cze 09:07
'Leszek: | | dx | |
Sorry zgubilem znak ( − ) po prawej stronie powinno byc = − |
| . |
| | x | |
11 cze 09:11
olvckh: Dziękuję bardzo

Czy mogę prosić o pomoc z jeszcze jednym równaniem?
(xy'−y)*arctg(y/x)=x
11 cze 09:13
'Leszek: Podziel stronami przez x , wykonaj podstawienie y/x = u ⇒ y ' = u ' x + u
Otrzymasz rownanie ( u ' x + u − u ) arctg u = 1
Czyli x u ' * arctg u = 1
Calke po lewej stronie obliczysz przez czesci i.t.d ......
11 cze 09:20
jc: Całkujesz (y/x)' atan(y/x) = 1/x
11 cze 09:23