ranica
daria:
Nie potrafię zrozumieć tego przykładu
11 cze 07:57
'Leszek: | | 1 | |
Wykonaj podstawienie y = x sin |
| |
| | x | |
Oblicz granice dla y → 0
| | sin y | |
I nastepnie oblicz lim |
| = .... dla y → 0 |
| | y | |
11 cze 09:09
daria: ale próbuje to ogarnąć z defincji heinego czyli jak wezme ciąg dążący do zera to powinna mi
wyjść ta granica
11 cze 09:30
'Leszek: Dobrze robisz , na podstawie metody Heinego
lim
x→0 x sin (1/x) = lim
n→∞(1/n)sin n = 0
11 cze 09:37
daria: czyli mogę wziąć np x
n=1/(2n pi)
11 cze 09:43
'Leszek: Tak !
11 cze 09:47
daria: chyba nie rozumiem tej definicji bo jak wstawie to mam sin(2n pi) a to nie jest po prostu 0
11 cze 09:51
'Leszek: Dla kazdej liczby naturalnej n , sin(2πn) = 0 , sa to miejsca zerowe wykresu funkcji
g(x) = sinx , popatrz na wykres !
| | sin(2πn) | |
Czyli limn → ∞ |
| = 0 |
| | 2πn | |
11 cze 12:52
daria : no tak ale jak to się ma do wyjściowej granicy gdy wstawimy x
n=1/(2n pi)
11 cze 12:58