Jaka powinna wyjść granica?
Igor: Czy na pewno ta granica =1? Dlaczego?
lim sin2(3x)/9sin2x
x→0
11 cze 01:07
Michał: sin(3x) * 3x/3x = 9x2/sin2x = 9x2/sin(x))2 = 9x2/x2 = 9
11 cze 01:12
Michał: tam jeszcze na 9, wiec wychodzi 1
11 cze 01:13
Igor: Możesz prościej? Nie rozumiem skąd wzięło się to działanie
11 cze 01:17
Adamm: | | sin2(3x) | | sin2(3x) | | x2 | |
limx→0 |
| = limx→0 |
| * |
| = 1 |
| | 9sin2x | | (3x)2 | | sin2x | |
| | sinx | |
patrz granica limx→0 |
| = 1 |
| | x | |
11 cze 01:36