zadanie
kubaa:

Ciało o ciężarze Q znajduje się na poziomej płaszczyźnie. Współczynnik tarcia wynosi μ. Jaki
musi być kąt
nachylenia β linii działania siły P i jaka będzie wartość tej siły jeśli przesuwanie się ciała
ma nastąpić przy najmniejszej wartości siły P?
Rysunek wygląda mniej więcej tak :
niebieska linia − siła tarcia
czerwona linia−ciężar ciała Q
zielona linia−siła nacisku
czarna linia−siła P pod kątem β
wiem ,że coś trzeba pokombinować z pochodną , tylko pytanie co ?
11 cze 00:39
g: z równania P*cosα = μ*(Q−P*sinα)
wyznacz P, a następnie znajdź α, które minimalizuje P.
11 cze 18:46
'Leszek: najmniejsza sila P bedzie wowczas gdy
cialo porusza sie ruchem jednostajnym ( bez przyspieszenia ) czyli jest rownowaga sil :
| Qμ | |
P* cos β = μ ( Q − P sin β)⇒ P = |
| |
| cos β + μ sin β | |
Obliczamy pochodna P '
| −Qμ ( − sin β +μ cos β) | |
P ' = |
| |
| ( cos β + μ sin β )2 | |
P ' = 0 ⇒ tg β = μ
11 cze 19:05