qq
Michał: Od czego mam zacząć przy przerabianiu pochodnych?
Jakich wzorow sie nauczyc? Mam jednąnoc na to
11 cze 00:17
Adamm: od tego powinieneś mieć nauczycieli
11 cze 00:18
Michał: nauczyciele nie upychają wiedzy do głowy
11 cze 00:18
11 cze 00:20
Michał: dobra, juz czaje te wzorki, nie są trudne
to tylko schemat
11 cze 00:21
Adamm: liceum czy studia
11 cze 00:22
Michał: studia
11 cze 00:22
Adamm: no to raczej nie wystarczy
cała strona
11 cze 00:22
Adamm: szczególnie pochodna złożona oraz pochodna iloczynu oraz sumy
11 cze 00:23
Michał: aha, jest jakas dluzsza lista, ale to tez nie jest trudne, niektore sa oczywiste
11 cze 00:23
Adamm: z twojego linku
(x
n)'=nx
n−1
(e
x)'=e
x
to najważniejsze wzory
11 cze 00:27
Adamm: przy czym wzór pierwszy zachodzi dla rzeczywistego n
np. (xπ)'=πxπ−1
11 cze 00:28
Michał: spoko rozumiem
więc (sin2x)' = cos2x *(2x)' = 2*1*cos2x
11 cze 00:28
Adamm: ax=exlna
znając wzór na pochodną złożoną, nie trzeba zapamiętywać wzoru na ax, jest niepotrzebny
wzory na funkcje cyklometryczne, trygonometryczne są ważne
to chyba tyle
11 cze 00:29
Michał: cos2x = [(cosx)2]' = (cosx) *2cos =−2cosxsinx ?
11 cze 00:30
Michał: (cosx)'*
11 cze 00:31
Adamm: tak
11 cze 00:32
Michał: ogarniam to chyba, wzorki tylko na pamiec, dobrze ze calek nie mam, to raczej w noc nie dałbym
rade opanowac
11 cze 00:32
Adamm: ok
czy będą np. takie zadania?
podaj styczną do wykresu funkcji y=arcsinx dla x=√2/2
11 cze 00:35
jc: No to policz pochodną funkcji f(x)=ln(x + √1+x2). Wynik zapisz w najprostszej postaci.
11 cze 00:36
11 cze 00:38
Michał: (ln(x+
√1+x2))'
| 1 | | 1 | |
| * (x+√1+x2)' = |
| * (x+√1+x2)' |
| x+√1+x2 | | x+√1+x2 | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| * (1+ |
| * (1+x2)') |
| | x+√1+x2 | | 1+x2 | |
| | 1 | | 2x | |
= |
| * (1+ |
| ) |
| | x+√1+x2 | | 1+x2 | |
11 cze 00:44
Michał: chyba tak bedzie
11 cze 00:44
Michał: nie no, tam jest 2√x w mianowniku wiec jest źle
11 cze 00:45
Adamm: nie
| | 1 | | x | |
(√1+x2)'= |
| *(1+x2)'= |
| |
| | 2√1+x2 | | √1+x2 | |
11 cze 00:45
Michał: | | 1 | | 1 | |
= |
| * (1+ |
| * (1+x2)') |
| | x+√1+x2 | | 2√1+x2 | |
| | 1 | | 2x | |
== |
| * (1+ |
| ) |
| | x+√1+x2 | | 2√1+x2 | |
11 cze 00:47
Michał: można by to i owo skrocic, ale nie chce mi sie
11 cze 00:47