Zadanie o ruchu punktu
słabymatematyk: Wyznaczyć kształt toru, prędkość , przyśpieszenie punktu materialnego dla czasu t=2 s , oraz
drogę jaką przebył .
10 cze 23:08
słabymatematyk: dla równania : x=4t2
y=2t4
10 cze 23:09
'Leszek: A co jest dane , sam czas nie wystarczy ?
10 cze 23:09
słabymatematyk: Mam podany czas t=2s
Ponoć trzeba pozbyć się funkcji czasu z równań , i y ma być równaniem opisującym ruch ,że t ma
być zamieniony na x.
Co zresztą sobie tu właśnie policzyłem. Aczkolwiek nie mam pewności co do tego czy to jest
dobrze. I w sumie nie mam pomysłu co z tą drogą którą przebył punkt od czasu t=0 do czasu t=2
10 cze 23:15
jc: x'' = 8, y'' = 24 t2. W chwili t=2 mamy x''=8, y'' = 96.
Tor y=x2 /8 (parabola).
Droga. Od kiedy, do kiedy ?
10 cze 23:16
'Leszek: Rownanie toru : x= 4t2 ⇒ t2 = x/4 , y = 2t2 ⇔ y = x2/8 , parabola
vx = dx/dt = 8t , vy = dy/dt = 8t2
v= √ vx2 + vy2 = .......
ax = dvx/dt = 8 , ay = dvy/dt = 16t
a= √ ax2 + ay2 = ......
10 cze 23:17
piotr: a(t) = √(d2x/dt2)2+(d2y/dt2)2 = √64+576t4 =
10 cze 23:19
'Leszek: Sorry ,pojawil sie blad w druku : powinno byc : vy = dx/dt = 8t3
oraz ay = 24t2
10 cze 23:21
Adamm: prędkość to wartość wektorowa, prawda?
10 cze 23:21
'Leszek: Rownanie toru tez mozna zapisac przy uzyciu wektora wodzacego
r = [ 4t2 , 2t4 ],
v = [ vx , vy ] = [ 8t , 8t3 ] i.t.d ....
10 cze 23:26
słabymatematyk: A co z drogą jaką przebył od czasu t=0 do t=2?
10 cze 23:42
Adamm: droga=∫02√x'2+y'2dt
11 cze 00:11