wyznaczyć pierwiastki zespolone
jojo: wyznaczyć pierwiastki zespolone liczby
6√1
|z|=
√2
cosφ=−
√2/2
sinφ=
√2/2
α=π/4
φ=2π−π/4
i z wzoru na kolejne pierwiastki wychodzi mi że ω0=
6√2(cos(7π/24)+isin(7π/24))
a powinno wyjść ω0=
6√2(cos(7π/12)+isin(7π/12))
gdzieś popełniam błąd tylko nie wiem gdzie
10 cze 23:03
Adamm: |1|=1
10 cze 23:05
'Leszek: A gdzie jest czesc urojona liczby zespolonej ?
10 cze 23:07
jc: Przepisz sensownie polecenie.
10 cze 23:09
jojo: co jest niezrozumiałego w poleceniu?
10 cze 23:12
jojo: część urojona jest równa 0
10 cze 23:12
Adamm: nic
po prostu wszystko co napisałeś jest źle, i nikt nie wiedział o co chodzi
myśleliśmy że po prostu źle napisałeś
10 cze 23:14
jojo: racja, mój błąd, całe życie w błędzie

to podpowie ktoś jak sobie z tym poradzić?
10 cze 23:17
Adamm: |1|=1
Arg(1)=0
więc jeśli koniecznie chcesz używać wzoru de'Moirve'a
pierwiastki wyrażają się przez
| | 2kπ | | 2kπ | |
ωk=cos( |
| )+isin( |
| ), gdzie k∊{0;1;2;3;4;5} |
| | 6 | | 6 | |
10 cze 23:19
5-latek: Aby wyznaczyc pierwuastki z jednosci stopnia szostego wystarczy rozwiazac rownanie
u
6=1 ⇒u
6−1=0 ⇒(u
3−1)(u
3+1)=0
Z tego mamy ze pierwiastmami szostego stopnia z jednosci sa liczby
1, ω
1, ω
2, −1,− ω
1, −ω
2
gdzie ω
1 i ω
2 sa pierwiastkami stopnia trzeciego z jednosci i czyli
10 cze 23:19
jc: wyznaczyć pierwiastki zespolone liczby 6√1.
Co to znaczy wyznaczyć pierwiastek liczby?
Potrafisz wyznaczyć pierwiastek liczby 8?
10 cze 23:23
5-latek: Witaj
jc 
Masz oczywiscie calkowita racje
10 cze 23:25
jojo: czepianie się szczegółów moim zdaniem, każdy wie o co chodzi a jak tak bardzo Ci zależy na
poprawności: wyznaczyć wszystkie rozwiązania liczby
6√1 w zbiorze liczb zespolonych
10 cze 23:28
jojo: dziękuję za pomoc
10 cze 23:28
jc: Szczegóły? Znajdź w takim razie rozwiązanie liczby 5 w zbiorze liczb zespolonych.
10 cze 23:33
5-latek: Wlasnie myslisz zle
Ty masz wyznaczyc pierwiastki stopnia szostego z jednosci , wiec nie myl pojec
To nie sa takie blache szczegoly .
10 cze 23:35
Mariusz:
ekπi/3=(cos(kπi/3)+isin(kπi/3)) ,k∊ℤ6
11 cze 15:59
Mariusz:
w argumentach funkcji trygonometrycznych nie powinno być jednostki urojonej
11 cze 16:02