kwadratowa (prostkat i kola )
5-latek:

Dany jest prostokat ABCD , AB=25, BC=18 .
Okrag o promieniu 3 jest styczny do bokow ABi BC i jego srodek lezy wewnatrz prostokata
drugi okrag ktorego srodek lezy wewnatrz prostokata jest styczny zewnatrznie do pierwszsego
okregu oraz do bokow CD i DA prostokata
Obliczyc dlugosc promienia tego okregu . nakresl oba kola i prostokat
10 cze 22:27
Jack:

witaj Krzysiu,
tez tego nie widze poki co ; /
10 cze 22:51
5-latek: czesc

Pozniej sie zastanowie jeszcze .
10 cze 22:53
Adamm: 5−latek, zaznaczyłeś ten przerywany trójkąt
możesz oznaczyć jako r promień większego okręgu, i obliczyć boki przerywanego trójkąta
w zależności od r
z tw. Pitagorasa dostaniesz równanie kwadratowe
10 cze 22:58
5-latek: Dobrze Adamm.
Teraz sie skupiam na poprzednim zadaniu
10 cze 23:00
Mila:

|OS|=R+3
|PS|=18−3−R=15−R
|PO|=25−R−3=22−R
Z tw. Pitagorasa:
(R+3)
2=(15−R)
2+(22−R)
2 i 3<R<18
R=10
10 cze 23:12
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
Pozdrawiam
10 cze 23:21
Mila:
Cześć. Zdrowy?
10 cze 23:28
5-latek: Milu
na razie odpukac w niemalowane .
10 cze 23:30