Trojkat rownoboczny
5-latek:

W ukladzie wspolrzednych prostokatnych dany jest punkt A(a,a) a>0
Znajdz na osi OX taki punkt M i na osi OY taki punkt P aby trojkat APM byl rownoboczny
10 cze 21:57
5-latek: Jedyne co teraz mi przychodzi na mysl to punkt M ma wspolraadna M(m.0) a punkt P(0,p)
oraz ze MP= MA=PA
10 cze 22:08
'Leszek: Dobrze zaczynasz , porownaj te dlugosci MA = PA. i otrzymasz n = m , nastepnie otrzymasz
dla MP= MA rownanie kwadratowe i obliczysz :
m = a(√3 − 1)
10 cze 22:16
Adamm: 'Leszek, z MA=PA wcale nie wynika n=m
10 cze 22:17
'Leszek: Wynika m = p , mam inne oznaczenia i dlatego inaczej napisalem , wysokosc trojkata
AMP ma rownanie y = x .
10 cze 22:21
Adamm: nie, nie wynika
10 cze 22:22
'Leszek: A to dlaczego ?
10 cze 22:24
Adamm: ponieważ z x2=y2 nie wynika wcale x=y
10 cze 22:25
'Leszek: Dla pierwszej cwiertki wynika , to byly wskazowki rozwiazania , a nie pelne rozwiazanie ,
wiec nie dziel wlosa na czworo , Ty tez podajesz nie pelne tylko czesciowe rozwiazania
nie badz " bardziej swiety niz Papierz ! "
10 cze 22:32
5-latek:

Mysle ze bedzie taka sytuacja
wedlug mnie tak
{AM
2= (a−m)
2+a
2
{MP
2= m
2+p
2
{AP
2= a
2+(a−p)
2
Wiec trojkat AMP bedzie rownoboczny gdy AM
2=MP
2=AP
2
{AM
2= a
2−2am+m
2+a
2= 2a
2−2am+m
2
{MP
2= m
2+p
2
{AP
2= a
2+a
2−2ap+p
2= 2a
2−2ap+p
2
czyli
{AM
2= 2a
2−2am+m
2
{MP
2= m
2+p
2
{AP
2= 2a
2−2ap+p
2
Teraz co mam z robic dalej ?
10 cze 22:52
Adamm: czasami lepiej jest nie rozwijać pewnych potęg, później trudno jest cokolwiek zauważyć
taka sytuacja jest tutaj
porównując AM2 z AP2 dostaniesz
a2+(a−m)2=a2+(a−p)2
skąd m+p=2a lub m=p
nie wiadomo czy w zadaniu proszą o konkretne punkty, czy o wszystkie takie punkty,
więc lepiej podać wszystkie
dalej rozpatrujesz kiedy m=p, a kiedy m+p=2a, dla każdego z przypadków porównujesz z
kwadratem trzeciego boku, i rozwiązujesz
równanie kwadratowe, by obliczyć jedną ze zmiennych
10 cze 23:04
5-latek: Teraz mam porownac AM2 z MP2 i AP2z MP2 ?
To dostane
{2a2−2am+m2= m2+p2
{2a2−2ap+p2= m2+p2
{2a2−2am=p2
{2a2−2ap=m2
10 cze 23:05
5-latek: jednak mam kloppot dalej
10 cze 23:55
Adamm: a2+(a−m)2=a2+(a−p)2
(a−m)2=(a−p)2
a−m=a−p lub m−a=a−p
m=p lub m+p=2a
załóżmy że m=p
wtedy
a2+(a−p)2=m2+p2
skoro m=p
a2+(a−m)2=2m2
0=m2+2am−2a2
3a2=(m+a)2
m+a=√3a lub m+a=−√3a
m=(√3−1)a lub m=(−√3−1)a
mamy zatem 2 rozwiązania
m=p=(√3−1)a oraz m=p=(−√3−1)a (m oraz p mogą być ujemne)
teraz załóżmy że m+p=2a
wtedy p=2a−m
a2+(a−p)2=m2+p2
a2+(m−a)2=m2+(m−2a)2
0=m2−2am+2a2
−a2=(m−a)2
to być nie może
zatem jedyne rozwiązania to
m=p=(√3−1)a oraz m=p=(−√3−1)a
11 cze 00:06
5-latek: Pozniej wroce do tego
11 cze 00:06
5-latek: dziekuje Ci .
11 cze 00:10
Metis:
11 cze 00:18
5-latek: Witaj i napisz co u Ciebie

.
Teraz czytalem o manifestacjach .Zgroza Michal .
11 cze 00:29