Wykres 3d
Marcinos96:

Jak przedstawić taką nierówność:
√x2+y2<9 na wykresie jak na rysunku?
10 cze 19:23
Adamm: x2+y2<92 to koło o promieniu 9 na płaszczyźnie xy
w układzie x, y, z będzie to nieskończony cylinder
10 cze 19:26
Izzy: x2 + y2 < 32
10 cze 19:29
Mila:

x
2+y
2<9
2 , z∊R
Rura
10 cze 19:30
Marcinos96: Dlaczego omineliscie pierwiastek?
10 cze 19:41
dociekliwy:
Obustronnie do kwadratu.
10 cze 19:53
Marcinos96: Aaa dzięki
10 cze 19:55
Marcinos96: a jak bedzie wygladało z=x+y?
10 cze 20:16
Adamm: z=x+y to płaszczyzna
0=x+y−z
wektor do nie prostopadły to będzie [1; 1; −1]
zaznacz sobie jeden z punktów na płaszczyźnie, np. (0; 0; 0), zaczep do niego
ten wektor, i sobie narysuj
10 cze 20:18
Marcinos96: Nie rozumiem
10 cze 20:31
dociekliwy:
To plaszczyzna prostopadla do plaszczyzny OXY przechodząca przez prostą
y = −x
10 cze 20:38
dociekliwy:
Nie...pomyłka.
10 cze 20:40