Całka potrójna.
Wektor: Obliczyć:
∫∫∫V fdxdydz
f=divF→
F→=(xsinz2,−ysinz2,yz+z2)
V jest półkulą określoną nierównościami z2+y2+z2≤4, z≥0
Policzyłem divF→=(dPdx+dQdy+dRdx)=(sinz2−sinz2+y+2z)=y+2z
Zamieniam na wsp. biegunowe.
x=rcosφcosθ
y=rsinφcosθ
z=rsinθ
0≤r≤2
0≤φ≤2π
0≤θ≤π
Proszą o pomoc bo nie wiem co dalej. Całka wychodzi mi 0.
10 cze 18:59
Wektor: tam przy dRdx powinno być dRdz przepraszam za błąd.
10 cze 19:00
Wektor: Proszę o pomoc.
10 cze 19:32
Wektor: Ktoś mógłby mi to wytłumaczyć?
10 cze 20:08
h:
Jakobian przekształcenia?
10 cze 20:11
Wektor: Rany. Kompletnie o tym zapomniałem dzięki. Rozumiem, że cała reszta jest ok?
10 cze 20:18
h:
Dla półkuli z≥0,
θ∊<0,π/2>.
11 cze 12:34