Równaniem liniowym jest równanie
Blanka: Proszę o pomoc wraz z wyjaśnieniem.
Równaniem liniowym jest równanie
A. y'+2xy=y
B.y'− x sin y = y
C. y' + xy − sin x = 0
Pochodna kierunkowa funkcji f(x,y)= x+y w punkcie (1,0) może być w pewnym kierunku równa:
A.1
B. −
√5
C.0
D. −
√2
E. 2
10 cze 18:59
Blanka: Jeszcze jedno
Całką niewłaściwą jest całka:
a)
1
0
b)
+
∞
∫ cos xdx
−
∞
c)
2
1
d)
+
∞
−
∞
e)
1
0
10 cze 19:10
Blanka: Może być więcej niż jedna odpowiedź poprawna.
10 cze 19:10
5-latek: Rownanie rozniczkowe liniowe jest postaci
y'+p(x)y=q(x)
gdzie p9x) i q(x) sa funkcjami danymi
Tyle moge pomoc
10 cze 19:10
Adamm: niewłaściwe są wszystkie oprócz e)
10 cze 19:14
dociekliwy:
Zad 1.
Odp: C
10 cze 19:24
Blanka: dociekliwy, mogę prosić o uzasadnienie?
10 cze 19:29
Blanka: Adamm również Ciebie o to proszę.
10 cze 19:29
dociekliwy:
y' + xy = sinx
porównaj z wpisem 5−latka.
10 cze 19:32
Blanka: Proszę o pomoc w drugim jeszcze zadaniu
10 cze 22:54
Mariusz:
Tylko B nie jest liniowe ale A oraz D można rozwiązać również innymi sposobami
np rozdzielając zmienne
11 cze 01:02
Mariusz:
Równanie B chyba najlepiej będzie potraktować jako równanie z czynnikiem całkującym
i sprowadzić do zupełnego
Czynnik całkujący zależy od zmiennej y więc jeżeli to równanie miałoby być liniowe
to y byłoby zmienną niezależną jednak nie widzę jak je zapisać w postaci równania liniowego
11 cze 01:21
Blanka: W porządku, a która bedzie odp z pochodną kierunkową i dlaczego ?
11 cze 19:42