Poisson
Benny: W jaki sposób rozkład Poissona powiązany jest z procesem Poissona?
10 cze 18:46
10 cze 21:49
Benny: Ok, bo znalazłem pewne zadanie, a na wykładzie miałem tylko rozkład Poissona i zastanawiałem
się jak to rozwiązać.
Jeśli chcesz zerknąć:
Samochody przejeżdżają ulicą przed bramą zgodnie z procesem Poissona, średnio co 5 sekund
kierowca wyjeżdżający z bramy potrzebuje na włączenie się do ruchu 5 sekund bez samochodów,
tzn. rusza w momencie przejechania kolejnego samochodu, jeżeli czas do pojawienia się
następnego wynosi po raz pierwszy co najmniej t sekund.
Niech X oznacza czas oczekiwania kierowcy w bramie na włączenie się do ruchu.
Obliczyć P(X=0) oraz E(X). Wyznaczyć wartości numeryczne dla przypadku t=5s oraz t=1s.
10 cze 21:56