pytanko
...: Czy jeśli Δ = 0 mamy jedno rozwiązanie czy dwa takie same?
10 cze 18:39
Jan: 2 takie same rozwiązania
10 cze 18:40
5-latek: Jedno rozwiazanie podwojne
10 cze 18:40
...: Ciężko mi to sobie wyobrazić
10 cze 18:41
powrócony z otchłani:
Jedno rozwiazanie wtedy masz. Pierwiastek tego wielomia u jest pierwiastkiem dwukrotnym (czyli
wystepuje dwukrotnie w zapisie iloczynowym wielomianu)
10 cze 18:43
5-latek: Twierdzenie
Warunkiem koniecznym i wystarczajacym na to aby
trojmian ax
2+bx+c=0 mial pierwiastek dwukrotny jest odpowoednio zwiazak
Δ= b
2−4ac=0
Dowod
Δ=0
w tym przypadku
stad trojmian ma dwuktrotny pierwiastek rzeczywisty
10 cze 18:47