pytanid
Michał: Mam pytanie
Powiedzmy, że mam taki układ równań z milionem równań, ale też milion niewiadomych
Czy da się go rozwiązać? (Pomijam czas itp) Czysto teoretycznie?
10 cze 18:35
Adamm: nie ma na to konkretnej odpowiedzi
nawet jeśli byłby układem równań liniowych to nie zawsze można go rozwiązać
10 cze 18:38
Michał: Gdyby każda niewiadomą była użyta przynajmniej raz?
10 cze 18:39
powrócony z otchłani:
Warunkiem koniecznym na otrzymanie jednoznacznego rozwiazania jest to aby liczba rownan byla
nie mniejsza od liczby niewiadomych w tymze ukladzie rownan
10 cze 18:40
powrócony z otchłani:
Prosty przyklad ktory pokazuje ze nie sporo innych warunkow trzeba spelnic:
10 cze 18:42
Adamm: załóżmy masz 106−1 równań postaci
x1+x2+...+x106=0
i jedno postaci
x1+x2+...+x106=1
taki układ równań jest sprzeczny
czy zawsze da się rozwiązać? nie
chyba że pytasz o coś zupełnie innego
to czy "da" się to nie jest nic konkretnego
10 cze 18:42
powrócony z otchłani:
Tak jak napisalem − to jest warunek konieczny, ale nie wystarczajacy
10 cze 18:45
Adamm: np. powrócony podał przykład
czy da się go rozwiązać?
da się
ale takie rozwiązanie będzie całą prostą x+y=2
10 cze 18:45
Michał: Gdyby w każdym równaniu była zawarta tylko i wyłącznie jedna niewiadoma to możemy rozwiązać
10 cze 18:46
Adamm: zacznijmy od tego
co masz na myśli mówiąc czy jakiś układ da się rozwiązać
odpowiedz na to pytanie, może dostaniesz odpowiedź na swoje
10 cze 18:50
Michał: No a co to znaczy rozwiązać? (Nie pyskuję, normalne pytanie, może się czegoś dowiem)
10 cze 18:56
5-latek: kazdy uklad rownan da sie rowiazac bez wzgledu na ilosc niewiadomych i rownan
Pytanie tylko czy bedzie to uklad
a) oznaczony (czyli bedzie mial rozwiazania
b) nieoznaczony (nieskonczenie wiele rozwiazan
c) sprzeczny (nie ma rozwiazan
10 cze 18:59
Michał: Aha

A przyjmując, że każda niewiadoma ma tylko jedno rozwiązanie?
10 cze 19:04
Michał: Chyba zadaję za głupie pytania. Wybaczcie
10 cze 19:17
5-latek: No to pomysl (bedzie to uklad oznaczony
10 cze 19:22