matematykaszkolna.pl
Obliczanie układu równań z dwiema niewiadomymi. Paweł: Witam mam nie tyle zadanie co pytanie. Piszę program który ma obliczać współrzędne punktu C. Mamy odcinek AB oraz BC. Znamy współrzędne punktów A, B, długości obu odcinkówi kąt między nimi. I teraz tak za pomocą wzoru ma długość, wyprowadziłem układ dwóch równań z dwiema niewiadomymi. Oba wyglądają w tym stylu: 0 = x2 − a*x + b + y2 − c*y + d − e Gdzie do policzenia mamy x i y, a liczby a, b, c, d, e są wiadomymi, które wynikają z danych na wejście. Mam pytanie jaka metoda matematyczna oblicza takie równania? I od razu bym prosił wskazówki do zasady jej działania. Z góry bardzo dziękuję
10 cze 18:06
powrócony z otchłani: Zacznijmy od tego ze: Punkt C lezy na okregu o srodku w punkcie B i promieniu rownym dlugosci odcinka BC (wzor okregu chyba znasz). Aby dostac konkretne wspolrzedne punktu C konieczne jest wykorzystanie kata pomiedzy odcinkami ... ale za to jeszcze sie nie zabrales nawet
10 cze 18:37
Paweł: Chyba nie zrozumiałeś mojego pytania. Ja pytam: Jaką metodą się rozwiązuje takie: 0 = x2 − a*x + b + y2 − c*y + d − e równania. Ja chcę metodę. Naturalnie jeżeli istnieje prostszy sposób rozwiązania mojego problemy to chętnie weznę go pod uwagę. Twoje spostrzeżenie weznę pod uwagę. Może uda mi się opanować prostszy sposób.
10 cze 19:30