po prostu Michał:
a masz moze wynik? nwm czy dobrze mysle, ale przejdzmy na wspolrzedne biegunowe
x = r cos φ
y = r sin φ
Teraz ogarniamy dziedziny
√r2cos2φ + r2sin2φ <= 9
√r2(sin2φ+cos2φ) <= 9
|r| <= 9
0 ≤ r ≤ 9 (nie rozpatrujemy r < 0)
oraz
r cos φ < 0 −>> cos φ < 0 −−> φ ∊ < pi/2 ; 3/2pi >
skoro y = x to r sin φ < 0 −−> φ ∊ < pi ; 2pi >
czesc wspolna tych warunkow (dla kata) to φ ∊ < pi ; 3/2pi >
zatem mamy nasze granice calkowania
0 ≤ r ≤ 9
pi ≤ φ ≤ 3/2 pi
wiec zostalo jeszcze zaminic (2+
√x2+y2 = 2 +
√r2 = 2 + r)
∫ ∫ (2+r) r dr dφ =∫ ∫ (r
2+2r) dr dφ = tutaj sie ciezko pisze wiec napisze sam wynik
0 π 0 π