calki
calka: | | x | |
y'(x)= |
| i, gdzie i jednostka urojona. |
| | y | |
Czy mozna to rownanie rozwiazac jako rownanie rozniczkowe zwyczajne liniowe z czynnikiem
calkujacym?
10 cze 14:49
jc: y2=ix2 + C ?
10 cze 15:09
calka: A jak uzyskac taka odpowiedz?
10 cze 15:17
po prostu Michał: policzyc normalnie
10 cze 15:18
calka: czyli?
10 cze 15:20
po prostu Michał:
ydy = i xdx
y
2 = i(x
2 + 2C)
y
2 = ix
2 + 2Ci
y
2 = ix
2 + C
1
10 cze 15:22
po prostu Michał: | | dy | | x | |
poczatek oczywiscie |
| = |
| i |
| | dx | | y | |
10 cze 15:24
calka: Ok. Dziekuje.
| | xi | |
A czy rownanie y'(x)= |
| jest rownaniem liniowym zwyczajnym? |
| | y(x) | |
10 cze 15:31
po prostu Michał: zwyczajne nieliniowe
10 cze 15:47
calka: A dlaczego nieliniowe?
10 cze 15:49
po prostu Michał: ja Ci niestety nie powiem − nie znam sie an tych wszystkich nazwach, po prostu ucze sie je
rozwiazywac i tyle.
10 cze 15:58
Mariusz:
Zmienna zależna i jej pochodne muszą być w pierwszej potędze
a ty masz równanie o rozdzielonych zmiennych czyli postaci y'(x)=f(x)g(y)
10 cze 17:18
calka: A nie sa w pierwszej potedze?
10 cze 17:50
Mariusz:
Tutaj masz (y(x))−1 a nie y(x)1 więc nie
11 cze 02:08